Leer van onze ervaring

Inmiddels hebben we al tientallen verschillende podcasts mogen opnemen. Van puur zakelijke onderwerpen tot zeer persoonlijke interviews. Bij iedere podcast opname zijn wij van Podcast Studio Bussum nauw betrokken bij de voorbereiding van de opname, zowel inhoudelijk als technisch. Ook achteraf bespreken wij graag met de klant wat er beter / anders kon en hoe we dat de volgende keer gaan aanpakken. Veel van de lessen die daar uitkomen zijn eigenlijk voor iedereen die een podcast wil opnemen relevant. Dus doe jezelf een plezier en lees de onderstaande tips vóórdat je de volgende keer jouw podcast opneemt en de aflevering zal er een stuk beter opstaan!

1. Een goede voorbereiding is het halve werk.

Is het script wel uitgeprint? Ligt de laptop aan de lader? Is iedereen nog even naar de WC geweest? Het lijkt voor de hand liggend maar op het moment dat de opname loopt en je zit in een goede flow met je gasten, dan kan een kleine onderbreking iedereen nét uit zijn ritme halen waardoor je die goede sfeer niet meer terugvindt. Denk er dus van tevoren over na wat je in de buurt wil hebben tijdens de opname en vraag ook aan je gasten of ze helemaal klaar zijn voordat je aan de opname begint.

2. Zet je telefoon uit tijdens de opname!

Deze valt natuurlijk ook onder een goede voorbereiding. Zorg dat je telefoon uit staat tijdens de opname! Je kan je telefoon op stil zetten maar het liefst zet je hem helemaal uit. Zo voorkom je ook meteen interferentie en vreemde geluiden die door de antenne worden veroorzaakt. Er is een hoop apparatuur aanwezig in de studio wat de kans groot maakt dat deze signalen worden opgepikt. Bovendien gaat die telefoon altijd op het verkeerde moment. Als je nu toch in de studio zit voor de opname kan je je aandacht beter volledig bij het gesprek houden.

3. Blijf af van alles dat geluid maakt.

Niet iedereen is gemaakt om een uur stil te zitten. Toch is het raadzaam om je gasten tijdens de podcast opname er van bewust te maken wat er allemaal op de opname terecht komt. Een plastic verpakking van gevulde koeken. Een suikerstaafje voor de koffie. Een lepeltje in een kopje. De verstelling van de kruk waar je op zit. Noem het maar op. Vaak laten wij onze klanten eerst een rondje uitproberen wat er allemaal geluid maakt om hen heen zodat je niet voor verassingen komt te staan bij de opname. Zo komen we automatisch op het volgende onderwerp.

4. Oefen je (zit)houding en positie tot de microfoon voordat de podcast opname begint.

“Hoe zit ik het beste voor de microfoon?” Is een vraag die ons vaak wordt gesteld. Een hele logische vraag, de microfoon is namelijk gemaakt om het geluid van één kant zo goed mogelijk op te vangen en van de andere kanten zo veel mogelijk weg te filteren. Als je niet goed voor de microfoon zit klinkt je stem dus ook minder goed. Wat is nu een goede stelregel? Probeer tussen de 10 en 15 cm voor het membraan van de microfoon te blijven en houd je mond op dezelfde hoogte als het membraan. Als je onder een andere hoek in de microfoon praat let dan op dat je niet meer dan 45 graden afwijkt van de “sweet spot” recht voor de microfoon. Je kan best 20 cm heen en weer of op en neer bewegen tijdens het praten maar niet veel meer. Het werkt ook heel goed om, als voorbereiding, met een koptelefoon op naar je eigen stem te luisteren terwijl je in de microfoon praat. Dan hoor je precies hoe het geluid verandert als je beweegt tijdens het praten

Hoe zit je het beste voor de microfoon tijdens je podcast opname?
Zo moet het dus niet! Dit is leuk voor de foto maar deze dames zitten veel te ver van de microfoon af en praten er niet direct in.

5. Maak een script voor de podcast.

De meeste goede podcasts hebben wel iets van een script. Het lijkt voor de hand liggend maar het begint bij het welkom heten van de luisteraar en het voorstellen van je gasten en jezelf. Het gebeurt heel vaak dat we dit achteraf nog moeten toevoegen. Zorg in elk geval dat je een aantal onderwerpen en vragen hebt voorbereid die niet ook letterlijk in de vorige aflevering zitten. Zet de onderwerpen in een volgorde die zorgt voor wat afwisseling in het verhaal. Aan het einde rond je af en kondig je de gasten af waarna je de luisteraar bedankt.

Hoe zorg ik voor voldoende afwisseling tijdens mijn podcast?

Zoals beschreven kan je het beste een simpel script maken. Zorg voor een duidelijke introductie, heet de luisteraar welkom en introduceer het onderwerp of het thema van jouw podcast of die aflevering specifiek. Zorg dat elk onderdeel niet te lang duurt door de tijd bij te houden. Leuke afwisseling kan je toevoegen in de vorm van een ‘cliffhanger’: ” wil je weten hoe dit afloopt, aan het einde van de podcast…” Je kan ook een ‘item’ toevoegen, bijvoorbeeld het nieuws van de week of een leuk muzikaal onderdeel. De beste podcasts veranderen ook af en toe de ‘setting’. Neem bijvoorbeeld het telefoongesprek in de auto ernaartoe op of draai de rollen tussendoor om. Een paar van deze items in een herkenbare volgorde zorgt voor afwisseling én structuur.

6. Publiceer de podcast niet alleen als audio.

We leven middenin het google tijdperk. Nu is die zoekmachine vooral ingesteld op tekst, nog niet zozeer op gesproken tekst. Voor zover wij weten wordt de gesproken inhoud van Podcasts op dit moment nog niet geïndexeerd door Google. Maar wat nog niet is, kan nog komen! Voordat het zo ver is moet je, om je podcast zo goed mogelijk vindbaar te maken, zorgen voor voldoende begeleidende tekst. Beschrijf uitgebreid de inhoud van de podcast-aflevering en zorg voor voldoende links naar extra informatie over het onderwerp of je gasten. Op die manier zorg je dat mensen die online op zoek zijn naar de onderwerpen die in jouw podcast aan bod komen je ook daadwerkelijk kunnen vinden. Als je alleen de audio online publiceert zal dat niet vanzelf gebeuren.

7. Maak een Backup!

Het is inderdaad het blog van de voor de hand liggende onderwerpen maar het gebeurt zo vaak dat mensen dit vergeten. Zorg voor een backup van jouw podcast opname. Bij voorkeur van de hele sessie zodat je later nog eens het geheel kan terugluisteren. Wij bewaren alle audio van onze klanten zo lang mogelijk maar er komt een tijd dat ook wij ruimte tekort komen op onze drives. Een gewaarschuwd mens, telt voor twee!

Klaar om zelf op te nemen?

Heeft dit Blog je geïnspireerd om zelf te starten met de opnames van jouw eigen podcast? Neem dan contact op met Podcast Studio Bussum. Wij helpen je graag!

Categorieën: Podcast opnemen